Naslovna Mediji i digitalno doba Fabio Napoli (Corriere della Sera): Pretplate su budućnost onlajn medija i ključni...

Fabio Napoli (Corriere della Sera): Pretplate su budućnost onlajn medija i ključni izvor njihove nezavisnosti (VIDEO INTERVJU)

0
Fabio Napoli (Corriere della Sera) Pretplate su budućnost onlajn medija, kvalitetan sadržaj ključan

Onlajn izdanje najuglednijeg italijanskog lista Korijere dela sera (Corriere della Sera) pre samo pet godina zarađivalo je između 70% i 80% ukupnih prihoda od digitalnog oglašavanja (baneri, sponzorstva, brendiranje, Pre-Roll video). Uredništvo i menadžment ovog medija tada donose odluku da krenu potpuno drugim putem. Počela je temeljna digitalna transformacija, razvijanje novog biznis modela i primarno fokusiranje na razvoj pretplata. Samo četiri godine kasnije, prihod od pretplata na onlajn izdanje postao je prvi izvor prihoda digitalnog izdanja Korijere dela Sera i sada čini više od 50% ukupnih prihoda zahvaljujući čak 540.000 pretplatnika (podaci iz oktobra 2023.). 

Sada je prihod od pretplata za nas postao važniji i relevantniji nego prihod od oglašavanja, a to je važno jer je to naš izvor nezavisnosti”, kaže direktor digitalnog poslovanja Korijere dela Sera Fabio Napoli. On je ujedno jedan od najzaslužnijih za rezultat koji je postigao ovaj italijanski medij po pitanju digitalnih pretplata, a taj rezultat smatra se jednim od najuspešnijih u Evropi. 

Fabio Napoli je predvodio proces transformacije poslovanja i definisanja novog biznis modela ovog italijanskog medija koji je vodio ka tome da digitalno izdanje Korijere dela Sera danas preraste u “subscription first” medijsku kompaniju, odnosno medij koji se primarno zasniva na pretplatama čitalaca. 

Kako je tekao taj put temeljne transformacije digitalnog poslovanja, šta je neophodno menjati u redakcijama koje se okreću ka publici, koja je uloga podataka u svemu tome, zašto je fokusiranje kvalitetnih onlajn medija na digitalno oglašavanje osuđeno na propast i najbitnije – kako se uspešno razvijaju pretplate na onlajn izdanje? 

O svemu tome u video intervjuu sa Fabiom Napolijem koji je u centrali Korijere dela sera u Milanu vodio docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu i predsednik Centra za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM). 

 

Intervju, video i montaža: Marko Nedeljković Snimano u redakciji Korijere dela Sera u Milanu tokom oktobra 2023. Poseta Italiji realizovana je uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru projekta “Puls Evrope – medijske posete EU”.

Puls Evrope - Medijske posete EU

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here