Naslovna Medijska pismenost Za profesionalno i odgovorno izveštavanje o deci

Za profesionalno i odgovorno izveštavanje o deci

0
CEPROM Seminar o profesionalnom i odgovornom izveštavanju o deci

Projekat “Za profesionalno i odgovorno izveštavanje o deci” sproveden je u periodu od jula do decembra 2018. godine od strane Centra za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM) i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

Projekat doprinosi unapređenju profesionalnih i etičkih standarda novinara i medija u Srbiji prilikom izveštavanja o deci, a projekat je obuhvatio više različitih aktivnosti. U prvoj fazi projekta sprovedeno je istraživanje medijskog sadržaja vodećih štampanih medija i televizija kako bi se utvrdilo kako mediji u našoj zemlji izveštavaju o deci, dok su rezultati istraživanja i panel diskusija stručnjaka za ovu temu organizovani na Sajmu medija u Beogradu.

U drugoj fazi organizovan je dvodnevni seminar za novinare i urednike na kojem su bili obučavani kako profesionalno i etički izveštavati o deci i temama u vezi sa decom, a na samom seminaru predstavljena je i publikacija sa rezultatima sprovedenog istraživanja i preporukama za unapređenje medijskog i novinarskog profesionalizama u ovoj oblasti koja je podeljena učesnicima seminara i medijima.

Treća faza projekta podrazumevala je pripremu i objavljivanje ukupno 10 tekstova sa analizama najčešćih grešaka i propusta do kojih dolazi u praksi, ukazivanjem na trenutno stanje po ovom pitanju u Srbiji, ali i prenošenjem primera dobre prakse iz drugih zemalja i preporukama eminentnih stručnjaka i organizacija koji se bave ovim pitanjem.

Kako je izgledao seminar organizovan tokom ovog projekta i praktična obuka za profesionalno izveštavanje o deci možete videti u video prilogu koji sledi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here