Naslovna Medijska etika Komunikativna agresija – kako jezik agresivnosti i senzacionalistički narativi utiču na pojedince...

Komunikativna agresija – kako jezik agresivnosti i senzacionalistički narativi utiču na pojedince i društvo

0
CEPROM Komunikativna agresija u Srbiji 2019.

Projekat “Komunikativna agresija – kako jezik agresivnosti i senzacionalistički narativi utiču na pojedince i društvo” sprovedi se u periodu od jula do decembra 2019. godine od strane Centra za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM) uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

Agresivna komunikacija, govor mržnje i senzacionalistički narativi u medijima postali su jedan od najvećih problema u sferi javne komunikacije, ali se ovoj temi uprkos tome još uvek ne pridaje veći značaj i veoma je malo istraživanja i medijskih sadržaja koji se odnose na ovaj problem.

Stoga je cilj ovog projekta da upozori javnost na obim i intenzitet agresivne komunikacije kojoj smo izloženi svakoga dana, potom da istraži kako jezik ekstremizma i agresivnosti  u srpskim medijima oblikuje pojedince i društvo u kojem živimo, i na kraju na koji način se boriti protiv ovog pogubnog trenda u javnoj sferi.

Posebna pažnja biće posvećena upozoravanju svih ciljnih grupa da su sve veće polarizacije u društvu posledica upravo odsustva kulture dijaloga i istovremeno sve veće ekspanzije agresivne komunikacije u medijima jer se ekstremizmi raznih vrsta iz medija i javne sfere prenose i u svakodnevni život građana.

Da bi se postigao taj cilj, ovim projektom predviđeno je objavljivanje serijala tekstova posvećenim fenomenu komunikativne agresije koja je postala jedno od obeležja savremenih medija, potom sprovođenje istraživanja o obimu i intenzitetu agresivnog diskursa u domaćim medijima čiji će rezultati biti korišćeni i za potrebe medijskih sadržaja koji će biti kreirani, kao i organizovanje panel diskusije medijskih eksperata za ovo pitanje kako bi se pokrenula i javna rasprava o ovoj temi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here