Naslovna Profesionalizacija medija Nevidljivi građani – predrasude i diskriminacija kao odraz stanja jednog društva

Nevidljivi građani – predrasude i diskriminacija kao odraz stanja jednog društva

0
Nevidljivi građani
Foto: Pech Frantisek

Projekat “Nevidljivi građani – predrasude i diskriminacija kao odraz stanja jednog društva” sprovedi se u periodu od jula do decembra 2019. godine od strane Centra za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM) uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

Projektom je predviđeno objavljivanje serijala tekstova o građanima Srbije koji zbog različitih vrsta predrasuda, hendikepa ili životnih okolnosti u kojima se nalaze postaju diskriminisani na poslovnom, obrazovnom ili socijalnom planu, što u krajnjoj konsekvenci dovodi do toga da postaju marginalizovani članovi našeg društva.

Najbolji primeri za to su osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT populacije i Romi koji i dalje trpe različite vidove diskriminacije zbog brojnih predrasuda prema tim grupama u društvu, ali i trudnice, majke, stariji građani i izbegla i raseljena lica čije životne okolnosti direktno otežavaju njihov položaj u društvu, a zaposlenje je najbolji dokaz za to.

Stoga je ceo projekat simbolično nazvan „Nevidljivi građani – predrasude i diskriminacija kao odraz stanja jednog društva “ jer se sve prethodno pobrojane grupe svakodnevno suočavaju sa brojnim problemima i poteškoćama kojih većina članova naše zajednice nije ni svesna.

Cilj projekta je da kroz serijal priča „nevidljive građane“ učini vidljivijim u društvu, da kroz konkretne ljudske priče pokaže koliko su predrasude o tim grupama neopravdane, ali i da uz pomoć konkretnih primera ukaže na realne mogućnosti tih grupa koji ne samo da imaju pravo da budu ravnopravni članovi naše zajednice u svakom pogledu, već zahvaljujući svojim sposobnostima kojih najčešće nismo svesni mogu značajno da doprinesu i njenom razvoju baš kao i svi drugi građani koji se nikada ne susreću sa njihovim problemima i poteškoćama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here