Naslovna CEPROM u medijima Marko Nedeljković o izveštavanju medija o Danki Ilić: Neetičko izveštavanje se u...

Marko Nedeljković o izveštavanju medija o Danki Ilić: Neetičko izveštavanje se u Srbiji nagrađuje

0
Marko Nedeljković o izveštavanju medija o Danki Ilić Neetičko izveštavanje se u Srbiji nagrađuje
Marko Nedeljković o izveštavanju medija o Danki Ilić u jutarnjem programu TV NovaS

“Majka je umešana”, “roditelji nešto mute”, “mora da su je prodali”, “definitivno nešto kriju”, “komšija je znao da tu nešto nije u redu”, “čudno je to što…”. Verujem da ne postoji osoba koja tokom proteklih 10 dana nije čula nešto slično od ljudi u svojoj okolini. Znate li zašto? Zato što su mediji iznosili spekulacije, izmišljali i konstruisali priče koje nijedan profesionalni novinar, urednik i medij ne bi objavio.

I sada kada se, nažalost, jedan život završio, kada su sve prethodno navedene priče pale u vodu, kada su roditelji izgubili najvredniju stvar koju čovek može da izgubi, ti isti mediji neće se zaustaviti. Sada sledi “drugo poluvreme” spekulacija, izmišljanja i konstrukcija. I dok budete razmišljali o tome na koliko mogućih načina je sve to neprofesionalno, neetički i neljudski, dodajte svim tim razmišljanjima i informaciju da će svi ti mediji u naredna dva, tri ili četiri meseca dobiti milione i milione iz državnog budžeta od poreza koji baš vi plaćate. I sve dok se tako nagrađuje neprofesionalizam, izveštavanje medija će uvek biti baš kao što je sada.

Šta vi kao pojedinci možete da uradite?

Možete, za početak, da ne kliknete. To je vaš izbor.

Možete potom da prestanete da pratite te medije, da delite njihove sadržaje i da prepričavate njihove priče. To je vaš izbor.

I možete, na kraju, da prenesete nešto od svega ovoga bar jednoj osobi u svom okruženju. Zbog budućnosti. Zbog sebe. Zbog vama dragih osoba koje će isti ti mediji ako ikada postanu predmet njihovog interesovanja (a nadam se da neće) tretirati nemilosrdno, baš kao što sada tretiraju ovaj slučaj. I to je vaš izbor.

I zato nemojte da učestvujete u “drugom poluvremenu” koje je počelo onog trenutka kada smo saznali za tragičan epilog. Suzdržite se od klika, blokirajte neke medije, objasnite i drugima zašto je to bitno. Ako postoji neki način da svi mi po malo pomognemo porodici Ilić, ali i jedni drugima, to je definitivno jedan od njih.

Do vas je.

Komentar: Marko Nedeljković, predsednik Centra za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (CEPROM) i docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu

VIDEO: Jutarnji program TV NovaS (3.4.2024.)
Izveštavanjem o nestanku devojčice Danke mediji izazivaju strah i bes.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here